BDSM: wat is dat nu eigenlijk?

Sinds de 50 Tinten grijs hype zijn steeds er meer vrouwen nieuwsgierig naar: BDSM. Alhoewel dit fenomeen vaak in associatie wordt gebracht met blauwe plekken, is BDSM meer dan alleen sadomasochisme.

BDSM staat namelijk voor bondage en discipline, dominantie en submissie én sadisme en masochisme. Daarnaast geeft ieder koppel een compleet eigen draai aan BDSM. Voor sommige koppels staat het lichamelijke pijnspel centraal, en voor anderen is het mentale stukje juist belangrijker. Kort gezegd draait BDSM dus om het seksuele spel tussen een koppel.

De enige rode draad tijdens dit spel is dat één persoon onderdanig is en de ander dominant. De onderdanige (sub of slaaf) geeft de controle totaal uit handen. Dit kan zich uiten in fysieke vormen, zoals bondage of masochisme. Maar ook in mentale uitingen, zoals uitgescholden worden of het uitvoeren van vernederende opdrachten. Slaven ondergaan de pijn als het ware en onderwerpen zich aan hun meester(es). De meester(es) pijnigt de sub en neemt de touwtjes compleet in handen. De verantwoordelijkheid ligt dus geheel bij de dominante persoon. Maar uiteindelijk zorgen de meester(es) én de sub samen voor de ultieme seksualiteitsbeleving.

De meester(es) moet continue goed opletten op het lichaam van de sub, om te zien hoe hij of zij reageert op bepaalde handelingen. Zo kan de dominante persoon afgesproken grenzen testen en proberen te verleggen. De slaaf moet zijn of haar grenzen toch goed aan kunnen geven, door middel van bijvoorbeeld een stopwoordje. Vertrouwen speelt hierbij een essentiële rol. Het is een kwestie van geven en nemen, een wisselwerking waarbij beide partijen van kunnen genieten.

Een fetisj voor BDSM is overigens niet vreemd. Het kan namelijk bij iedereen voorkomen, ongeacht het geslacht, de leeftijd en geaardheid van de persoon in kwestie. De rollen van slaaf of meester(es) zijn ook niet gebonden aan deze aspecten. Als je het fijn vindt om zowel sub als meester(es) te zijn, dan noem je dat ‘een switch’.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hier gouden tips voor BDSM-beginners.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.