Wat aseksueel zijn precies inhoudt

aseksueel

Het woord verklapt het al, het is het tegenovergestelde van seksueel zijn. Nu is het over het algemeen bekend dat mensen die aseksueel zijn geen behoefte hebben aan seks. Naar schatting ‘lijden’ één op de honderd mensen aan dit fenomeen. De kans bestaat dus dat jij iemand tegen het lijf loopt die aseksueel is. Dan is het best handig om te weten wat aseksueel zijn precies inhoudt!

Na heteroseksualiteit, homoseksualiteit en biseksualiteit komt aseksualiteit. Aseksualiteit wordt ook wel de vierde geaardheid genoemd. Net zoals een homoseksueel zich seksueel aangetrokken voelt tot iemand van hetzelfde geslacht, voelt een aseksueel zich tot geen enkel geslacht seksueel aangetrokken. Gezien het een geaardheid is, is er geen sprake van een bewuste keuze. Aseksuelen worden simpelweg geboren zonder enige vorm van seksuele aantrekkingskracht. Daarom wordt aseksualiteit ook wel non-libidioisme genoemd.

Alhoewel er geen sprake is van verlangen naar seksuele intimiteit, hebben aseksuelen wel dezelfde emotionele behoeften als ieder ander. Hierdoor zijn zij even goed in staat om innige relaties aan te gaan. Verliefd worden is ook gewoon mogelijk, evenals het aangaan van een relatie. Echter leidt een eventuele relatie dan bij voorkeur tot een seksloze verhouding. Toch zijn aseksuelen niet per definitie maagd. Integendeel juist! De meesten hebben geëxperimenteerd om achter hun geaardheid te komen. Anderen hebben seks om hun partner tevreden te stellen.

Hoewel alle aseksuelen gebrek hebben aan seksuele aantrekkingskracht, zijn aseksuelen wel te onderscheiden in verschillende groepen. Sommigen hebben wel libido, maar ervaren geen romantische aantrekkingskracht. De tweede groep ervaart wel romantische aantrekkingskracht, maar geen libido. Er zijn ook aseksuelen die libido én romantische aantrekkingskracht ervaren, maar deze niet kunnen koppelen aan elkaar of kunnen uiten. En tot slot zijn er aseksuelen die zowel geen libido als romantische aantrekkingskracht genieten.

Het klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar dat is het absoluut niet! Ben of ken jij iemand die aseksueel is? Praat er dan over! Alleen op die manier kun je écht begrijpen wat er in een ander omgaat.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.