Soa’s waar je (vast) nog niet van afwist

onbekende soa's

Een rubbertje gebruiken om chlamydia of herpes te voorkomen klinkt heel normaal. HIV, Syfilis en Gonorroe hoor je ook wel eens voorbij komen. Maar er zijn meer nare geslachtsziekten die je liever voorkomt dan geneest. Ook hierom is het belangrijk om je gezondheid ten alle tijden voorop te stellen:

1. Mycoplasma Genitalum
Deze bacterie, die je kunt oplopen tijdens gemeenschap, kan leiden tot een ontstoken plasbuis of geïnfecteerde eileiders. De symptomen zijn afscheiding, een branderig gevoel bij het plassen of zelfs een fikse blaasontsteking. Te lang wachten met een antibioticakuur kan leiden tot onvruchtbaarheid en chronische bekkenbodemspieren klachten.

2. Trichomonas
Deze parasiet wordt niet alleen overgedragen tijdens een vrijpartij, maar ook door je af te drogen met dezelfde baddoek als de drager van het eencellig beestje. De klachten van Trichomonas zijn vergelijkbaar met een Candida infectie (schimmelinfectie). Veel afscheiding, jeuk en een branderig gevoel. Ook deze soa kan tot onvruchtbaarheid leiden.

3. Chancroïd
Een tripje naar de tropen op de agenda? Deze soa komt voornamelijk voor in het oerwoud. De infectie zorgt voor een pijnlijke zweer op je geslachtsdelen, kan zich vermenigvuldigen tot abcessen in de lymfeklieren van je liezen en is de voorloper van HIV.

4. LGV
Lymphogranuloma venereum betreft dezelfde bacterie als chlamydia en veroorzaakt een chronische lymfestelseinfectiel. Blaasjes op de geslachtsdelen, anus, keel en mond, koorts, diarree, bloed en pus in je ontlasting en ernstige darminfecties zijn de vervelende gevolgen van deze hardnekkige soa.

5. HPV
Er bestaan wel 100 verschillende typen Humaan Pappillomavirus. Sommige veroorzaken wratten op de handen en voeten. Maar HPV is ook verantwoordelijk voor maar liefst 70% van alle baarmoederhalskankergevallen. Echter zal een condoom je hier niet direct tegen kunnen beschermen. We kunnen stellen dat het een nogal bijzonder SOA is. Kijk hier voor informatie over HPV.

Kortom: veilige seks is de beste seks!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.