Science says: Moederskindjes hebben later sex

Science says: Moederskindjes hebben later sex

Had jij een goede band met je ouders? Grote kans dat je later met seks begon dan je vriendinnen die een minder goede band hadden met hun ouders. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Rotterdam.

Uit het onderzoek blijkt dat er verschil is tussen jongens en meisjes en tussen de band met de vader en de moeder. Vooral de band met de moeder blijkt erg belangrijk voor de seksuele ontwikkeling van meisjes. Een goede band zorgt ervoor dat meisjes terughoudender zijn met seks en pas na hun zestiende voor het eerst sexueel contact hadden. “Een mogelijke verklaring is dat ze dan meer ervaring hebben opgedaan met bijvoorbeeld vriendschappen en intimiteit; maar ze zijn vaak ook beter op de hoogte van de risico’s van onveilige seks”, zegt onderzoeker Raquel Nogueira Avelare Silva, van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC.

Opvallend is dat dezelfde conclusie niet van toepassing is op jongens, ze laten zich namelijk minder snel beïnvloeden door hun ouders. Volgens de onderzoekers komt dit doordat meisjes veel tijd spenderen met hun moeder en makkelijker beïnvloed worden door haar. Mogelijk zijn jongens sterker te beïnvloeden door hun vaders en vaders brengen doorgaans minder tijd door met hun kinderen dan moeders. Het is dus belangrijk dat er wordt gekeken hoe jongens beter kunnen worden bereikt voor seksuele opvoeding en voorlichting en hoe de rol van de vaders kan worden versterkt.

De conclusie van het onderzoek is dat jongeren die pas na hun zestiende seks hebben, hier bewuster en zelfstandiger mee omgaan bijvoorbeeld door het gebruik van voorbehoedsmiddelen. “Een mogelijke verklaring is dat ze dan meer ervaring hebben opgedaan met bijvoorbeeld vriendschappen en intimiteit. Ze zijn ook beter op de hoogte van de risico’s van onveilige seks”. Aldus een onderzoeker van het Erasmus MC.

Beeld: Pinterest 

No Comments Yet

Comments are closed