Het vrouwelijk orgasme: zo werkt het

Vrouwelijke orgasme

Zodra wij seksueel opgewonden raken, stroomt er volop bloed naar onze vagina. Onze schaamlippen zwellen op en onze vagina wordt vochtiger. Onze ademhaling, hartslag en lichaamstemperatuur nemen toe en dan… Beginnen onze tenen aardig te krommen…


We bereiken ons hoogtepunt op het moment dat we het meest opgewonden zijn. Op dit moment trekken de spieren rond onze vagina, baarmoeder, bekkenbodemspieren en anus zich meerdere malen krachtig en ritmisch samen. De eerste samentrekkingen zijn het meest intens en daarna neemt het gevoel langzaam, maar zeker af. Dit komt doordat onze vagina minder doorbloed raakt, waardoor de zwelling van onze schaamlippen en clitoris afneemt.


Ons orgasme komt als het ware dus in golven. Het overspoelt je, het gevoel zakt af en komt weer terug. Dit patroon herhaalt zich een paar keer voor het helemaal wegblijft. Het is dan ook niet gek dat het vrouwelijk orgasme gemiddeld 20 seconden duurt. Vrouwen hebben na de climax in principe geen hersteltijd nodig en kunnen dus vaker na elkaar klaarkomen.

Tijdens onze climax neemt de bloedtoevoer van het hersengebied dat de controle regelt flink af. Dat verklaart waarom je jezelf helemaal kunt laten gaan tijdens het klaarkomen. De hersenkern die een belangrijke rol speelt bij het opslaan van emotionele gebeurtenissen ontspant zich, waardoor vrouwen minder emoties, angst en spanning ervaren tijdens het orgasme.

Wanneer je klaarkomt komen er verschillende hormonen vrij, waaronder endorfine. Dit stofje heeft een kalmerend effect en zorgt voor een intens gelukkig gevoel. Het stofje oxytocine, in de volksmond beter bekend als het knuffelhormoon, brengt gevoelens van liefde en verbondenheid naar boven en werkt erg ontspannend. Tot slot komt het hormoon dopamine vrij wanneer je klaarkomt. Hierdoor is een orgasme een tikkeltje verslavend… Oeps!

Maar naast al deze fijne, gelukkige gevoelens is een orgasme ook goed voor je fysieke gemoedstoestand. Je hersenen worden zodanig, in positieve zin, gestimuleerd dat je hoogtepunt in feite net zo goed werkt als een slaappil. Daarnaast is het extra bloed dat tijdens je climax door je geslachtsdelen stroomt een goede boost voor je immuunsysteem. Kortom: een orgasme is goed voor lichaam en geest. Twee, of eigenlijk drie, vliegen in één klap dus!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.